Construită în 1936 de arhitectul Octav Doicescu, vila ce îi poartă numele este un exemplu remarcabil de arhitectură interbelică, influențată de curente moderniste și balcanice. Aproape de Piața Victoriei, vila a fost martora unor transformări semnificative de-a lungul timpului, fiecare eră adăugând capitole noi la povestea sa complexă.
Luni de muncă
Înainte de anii ’40, vila a trecut printr-o lungă perioadă de prosperitate, până la confiscarea averii inginerului Constantin Burilă, proprietarul de la acea vreme. Clădirea a devenit a statului, dar sub noua administrație, anii trecuți peste ea au făcut-o să-și piardă splendoarea originală. Totuși, elemente ale finisajelor originale au supraviețuit și au păstrat vie amprenta arhitecturală unică a vilei.
Proiectul de restaurare și remodelare a fost un efort colaborativ întreprins de echipa de arhitecți de la Studio3plus. Refacerea balustradei din lemn, care temperează masivitatea construcției, a necesitat șase luni de muncă meticuloasă, în care s-au folosit bucăți originale de parapet ca model. La fel și în cazul tencuielilor cu praf de piatră, proaspăt reabilitate, sau a elementelor decorative ale ferestrelor, ce readuc în scenă frumusețea arhitecturală a epocii.
Revenirea la glorie
La interior, zidul despărțitor ridicat în perioada comunistă a fost eliminat, reunificând parterul și redându-i deschiderea spectaculoasă către grădină. La interior, a fost integrat cu gust mobilier de lux și soluții de iluminat moderne, ce respectă estetica originală. Elementele structurale, inclusiv pardoseala livingului dotată cu acces pentru conductele de aer cald, au fost restaurate sau adaptate pentru a corespunde standardelor de confort contemporane.
Proiectul a fost nominalizat în secțiunea Arhitectură construită / Arhitectură, conversie și restaurare, a Anualei de Arhitectură București 2019, ca o recunoaștere a eforturilor depuse.
Nu toate drumurile duc la Vila Doicescu, dar dacă te afli prin zonă, nu uita să arunci o privire, ca să te inspiri din Bucureștiul de altădată.
Autor: redacția RDW
Surse text:
Bogdan, D. (2020, July 2). Restaurare și remodelare la București: O vilă interbelică redevine ea însăși. Designist.ro. Retrieved April 19, 2024, from https://designist.ro/restaurare-si-remodelare-la-bucuresti-o-vila-interbelica-redevine-ea-insasi/
(2019, June 1). Restaurarea unei case cu istorie: Vila Doicescu. Igloo.ro. Retrieved April 19, 2024, from https://www.igloo.ro/restaurarea-unei-case-cu-istorie-vila-doicescu/
Surse imagini:
Studio3plus
Ia legătura cu noi la adresa ingrijiremonumentala@tuio.ro și iți răspundem în cel mai scurt timp.