Arcul de Triumf: Monument istoric și simbol al victoriei

Situat pe Bulevardul Kiseleff, Arcul de Triumf este un monument emblematic ce comemorează victoriile României în Primul Război Mondial și reunirea provinciilor românești. Proiectat de Petre Antonescu, Arcul a fost construit inițial din lemn, în anul 1922, și apoi reconstruit din materiale permanente, între anii 1935 și 1936.

Restaurare la îndemnul lui George Enescu

De-a lungul timpului, Arcul de Triumf a fost reconstruit de mai multe ori, fiecare versiune marcând un moment important în istoria României. Primul Arc provizoriu a fost ridicat în cinsea victoriei din Războiul de Independență de la 1878 și ulterior pentru Jubileul de 40 de ani de domnie al regelui Carol I. Actuala structură a fost edificată pentru a marca Marea Unire din 1918, cu o construcție inițială provizorie din lemn, înlocuită apoi cu una din beton armat și marmură de Rușchița. „Adevăratul Arc de Triumf, pe când?” întreba George Enescu într-o scrisoare către primarul Bucureștiului.

Reconstrucția din anii ’30 a adus modificări semnificative. Basoreliefurile originale din ipsos au fost înlocuite cu marmură de Rușchița, lucrări executate de artiști renumiți precum Constantin Baraschi și Ion Jalea, iar designul clasic este inspirat de Arcul de Triumf din Paris.

Bucureștiul, văzut de sus

Între 2014 și 2016, Arcul a trecut printr-un nou proces de consolidare și renovare, lucrări ce au inclus refacerea terasei superioare cu granit, material ales pentru durabilitatea sa. Datorită tuturor celor implicați, Arcul de Triumf a rămas un simbol al rezilienței și inovației tehnologice.

Monumentul rămâne un punct focal în peisajul urban al Bucureștiului și un testament al dedicării României față de patrimoniul său cultural și istoric. Vizitatorii pot explora muzeul situat în interiorul Arcului și pot admira panorama orașului de pe terasa superioară, redeschisă publicului la finalul renovării din 2016.

 

Autor: redacția RDW

Surse text:

N/a (n.d.). Amenajari si finisaje de lux BrownStone – Inca un obiectiv bifat: Arcul de Triumf. Brownstone.ro. Retrieved April 22, 2024, from https://brownstone.ro/amenajari-finisaje-lux-arcul-de-triumf/

N/a (n.d.). Arcul de Triumf din București. Ro.Wikipedia.org. Retrieved April 22, 2024, from https://ro.wikipedia.org/wiki/Arcul_de_Triumf_din_Bucure%C8%99ti

Surse imagini:

N/a. [Imagine Arcul de Triumf] [Photograph]. Fotografieaeriana.eu. https://fotografieaeriana.eu/galerie-foto-fotografie-aeriana/Fotografii-aeriene-Arcul-de-Triumf-Bucuresti-36.html

N/a (2022). [Imagine Arcul de Triumf] [Photograph]. Community.Oppo.com. https://community.oppo.com/thread/1193763686381518856

Timp renovare

Start - 2018 Finalizare structură - 2020 Finalizare proiect 2022

Contact

Ia legătura cu noi la adresa ingrijiremonumentala@tuio.ro și iți răspundem în cel mai scurt timp.

Sugerează un monument nou


    Relația ta cu obiectivul mai sus menționat

    Prin completarea acestui formular declar că sunt de acord cu Termenii și Condițiile Site-ului, precum și cu prelucrarea datelor personale conform „Politicii de confidentialitate” a Site-ului.