Cărturești, caruselul arhitecturii

În centrul istoric al Bucureștiului, pe vibranta stradă Lipscani, se află un edificiu ce a căpătat o nouă viață sub numele de Librăria Cărturești-Carusel. Această clădire, inițial sediul unei bănci importante în secolul XX, a fost transformată într-un centru cultural ce atrage atenția publicului și contribuie la dinamismul zonei. Proprietatea familiei Chrissoveloni din 1903, imobilul a traversat multiple etape istorice, de la instituție financiară, la „bazar popular” și magazin în era socialistă, până la recenta sa reabilitare și redefinire.

Decor original

Clădirea actuală a fost construită în anul 1904, după demolarea structurii originale. De-a lungul timpului, a servit diferite scopuri, o reflecție a schimbărilor sociale și economice ale orașului. Naționalizată după Al Doilea Război Mondial, a continuat să fie un punct comercial vital, sub numele de ”Magazinul Familia”. După Revoluție, clădirea a fost retrocedată, apoi a fost inițiat un ambițios proiect de restaurare. Acesta presupune menținerea stilului arhitectural deosebit al clădirii, precum frunza de stejar din decor și elementele originale ale fațadei.

Cultură și arhitectură

Reconversia clădirii în Librăria Cărturești-Carusel reprezintă o sinteză între respectul pentru patrimoniul istoric și adopția unor soluții moderne de restaurare și utilizare a spațiului. Extinderea subsolului și transformarea podului în spațiu comercial sunt măsuri care nu doar că au crescut suprafața utilă, dar au și revitalizat funcționalitatea imobilului, de care atât bucureștenii, câ și turiștii, se bucură la fiecare vizită.

Astfel, Librăria Cărturești-Carusel nu este doar un spațiu de comercializare a cărților, ci un punct de întâlnire culturală, ce setează noi standarde pentru proiectele de revitalizare urbană.

 

Autor: redacția RDW

Surse text:

N/a (2015, July 2). Lipscani 55 – Librăria Cărturești Carusel. Www.P-A.ro. Retrieved April 22, 2024, from https://www.p-a.ro/lipscani-55-libraria-carturesti-carusel/

Gabrea, G. (n.d.). Cărturești Carusel. Uar-Bna.ro. Retrieved April 22, 2024, from https://www.uar-bna.ro/2016/proiecte/207/

Surse imagini:

N/a. [Imagine Carturesti Carusel] [Photograph]. Www.Uar-Bna.ro. https://www.uar-bna.ro/2016/proiecte/207/

Timp renovare

Start - 2018 Finalizare structură - 2020 Finalizare proiect 2022

Contact

Ia legătura cu noi la adresa ingrijiremonumentala@tuio.ro și iți răspundem în cel mai scurt timp.

Sugerează un monument nou


    Relația ta cu obiectivul mai sus menționat

    Prin completarea acestui formular declar că sunt de acord cu Termenii și Condițiile Site-ului, precum și cu prelucrarea datelor personale conform „Politicii de confidentialitate” a Site-ului.