„Castelul” dintre Universitate și Romană

E greu să te plimbi pe trotuar fără să observi superba clădire cunoscută drept Casa Universitarilor. Un edificiu impunător, în stil neogotic, aceasta se situează pe Strada Dionisie Lupu și reprezintă un monument istoric și arhitectural de mare valoare al Bucureștiului. Construită în jurul anului 1860 pentru Cezar Librecht, un influent bancher belgian al vremii, clădirea este cu adevărat unică în peisajul urban al orașului.

Loc de întâlnire al academicienilor

Arhitectural, Casa Universitarilor este o capodoperă a stilului eclectic, cu influențe neogotice evidente în crenelurile dantelate și ferestrele largi. Interiorul este impresionant, unde coloanele robuste și tavanul lucrat în casetă creează un mediu înalt și aerisit, ideal pentru evenimentele culturale frecvente în acest spațiu extrem de special.

Inițial locuința lui Librecht, imobilul a traversat perioade istorice turbulente, servind diverse funcții sociale și culturale. După abdicarea domnitorului Alexandru Ioan Cuza în 1866 și plecarea lui Librecht din țară, casa a fost achiziționată de G.C. Filipescu. Până în 1947, când a fost transformată în Casa Universitarilor, clădirea a găzduit săli de conferințe, săli de lectură și un restaurant, servind comunitatea academică a Bucureștiului.

Un prezent vibrant

Astăzi, Casa Universitarilor este la fel de vie ca oricând. Centru cultural extrem de activ al Universității din București, clădirea găzduiește o sală de concerte de 150 de locuri și alte șase săli pentru conferințe de presă, expoziții și târguri.

Restaurarea și întreținerea Casei Universitarilor demonstrează un exemplu perfect al dedicării și respectului față de patrimoniul arhitectural. Prin menținerea unui design ce respectă tradiția, Casa Universitarilor rămâne un simbol al continuității în inima Bucureștiului, și un loc de care toată lumea se poate bucura.

 

Autor: redacția RDW

Surse text:

Ardelean, M. (2015, May 25). CASA UNIVERSITARILOR. Merg.in. Retrieved April 15, 2024, from https://merg.in/bucuresti/de-vizitat/monumente/casa-universitarilor-3037.html

Marinescu, A. C. (n.d.). Casa Universitarilor, cuibuşorul de nebunii al domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Historia.ro. Retrieved April 15, 2024, from https://historia.ro/sectiune/general/casa-universitarilor-cuibusorul-de-nebunii-al-585194.html

Surse imagini:

Petre, M. (2018). [Imagine Casa Universitarilor] [Photograph]. Bucurestiulmeudrag.ro. https://bucurestiulmeudrag.ro/fotografii/57a64024-f4c8-46a1-b85a-43b5592b13d5

N/a (2011). [Imagine Casa Universitarilor] [Photograph]. Ro.Wikipedia.org. https://ro.wikipedia.org/wiki/Casa_Universitarilor_din_Bucure%C8%99ti#/media/Fi%C8%99ier:Casa_Universitarilor_1.jpg

Timp renovare

Start - 2018 Finalizare structură - 2020 Finalizare proiect 2022

Contact

Ia legătura cu noi la adresa ingrijiremonumentala@tuio.ro și iți răspundem în cel mai scurt timp.

Sugerează un monument nou


    Relația ta cu obiectivul mai sus menționat

    Prin completarea acestui formular declar că sunt de acord cu Termenii și Condițiile Site-ului, precum și cu prelucrarea datelor personale conform „Politicii de confidentialitate” a Site-ului.