Situată pe bulevardul Lascar Catargiu 46, Casa Malvensky este o clădire emblematică a Bucureștiului. Construit în 1910, în stil eclectic, cu influențe predominante franceze, ce reflectă luxul și eleganța acelei ere, edificiul a fost inițial proiectat de arhitectul Toma Dobrescu, absolvent al școlii de arhitectură din Paris.
Clădirea a fost construită pe un teren deținut la acea vreme de cuplul Zoe Camarasescu și Alexandru Zissu, figuri apropiate familiei regale a României. Construcția a fost inițiată de industriașul Nicolae Ioanid pentru cei doi copii ai săi, Sofia și Nicolae Ioanid. Bulevardul pe care se află clădirea, inițial denumit Coltzei, a fost redenumit în onoarea marelui om politic Lascar Catargiu și a devenit locul preferat al elitei bucureștene pentru construirea vilelor de lux. Arhitectura vilei combină elemente Art Nouveau, rococo și gotice, o priveliște urbană de o frumusețe rară.
Istorie păstrată
Restaurarea clădirii a fost o dovadă de dedicare excepțională, s-au păstrat multe dintre elementele originale, cum ar fi decorațiile și stucaturile exterioare si interioare, cu motive din repertoriul Art Nouveau. Ferestrele sunt de factură neoclasică, iar pe partea principală a fațadei au fost păstrate cele originale, inclusiv feroneria.
Acoperișul a fost refăcut din tabla de titan zinc, cu decorurile originale. Toate intervențiile pe structura clădirii au respectat standardele ridicate ale restaurării patrimoniului, de la consolidarea structurii de rezistență până la restaurarea decorativă meticuloasă a fațadelor și interioarelor. Proiectul a fost ghidat de un profund respect pentru istorie și de o dedicare fără compromisuri pentru păstrarea detaliilor originale.
Bogăție vizuală
Astăzi, clădirea găzduiește Casa de Bijuterii Malvensky, un spațiu dedicat tradițiilor și valorilor prin intermediul bijuteriilor create din aur și diamante. Casa de Bijuterii Malvensky se întinde pe un spațiu de 1000 mp și patru etaje, găzduind atât headquarter-ul companiei cât și magazinul cu expunere pe două nivele, ce prezintă colecțiile de bijuterii și accesorii.
Clădirea de pe bulevardul Lascar Catargiu nu este doar o mărturie a bogatei istorii arhitecturale a Bucureștiului, ci și un exemplu viu al modului în care tradiția și modernitatea pot coexista în armonie. Un loc pe care oamenii nu îl frecventează doar pentru bijuterii, ci și pentru frumusețea arhitecturii.
Autor: redacția RDW
Surse text:
Malvina Cservenschi
Brăcăcescu, C. (2024, January 2). Valori urbane recuperate: Bd. Catargiu nr. 46. Www.Igloo.ro. Retrieved April 22, 2024, from https://www.igloo.ro/valori-urbane-recuperate-bd-catargiu-nr-46/
Bârsan, R. F. (2018). Lascăr Catargiu 46. Www.Anuala.ro. Retrieved April 22, 2024, from https://www.anuala.ro/proiecte/2018/087/
Surse imagini:
Malvina Cservenschi
Ia legătura cu noi la adresa ingrijiremonumentala@tuio.ro și iți răspundem în cel mai scurt timp.