Palatul Știrbei: Martor tăcut al unei istorii bogate

Palatul Știrbei, situat pe Calea Victoriei în București, este un simbol arhitectural și istoric ce reflectă splendoarea neoclasicismului francez. Inițial reședință nobilă a familiilor Știrbei și Bibescu, acesta a servit de-a lungul timpului ca loc de întâlniri importante și evenimente culturale majore, marcând istoria modernă a României.

Centru al vieții sociale

Construit în 1835 la inițiativa lui Barbu Dimitrie Știrbei, palatul a fost proiectat de arhitectul francez Michel Sanjouand, un reprezentant de seamă al stilului neoclasic. Inițial destinat ca locuință familială, clădirea a fost transformată în palat domnesc odată cu ascensiunea lui Barbu Știrbei pe tronul Țării Românești. Pe parcursul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea, palatul a fost centrul vieții politice și culturale, găzduind numeroase baluri și evenimente. Transformările majore au avut loc sub îndrumarea arhitectului Friedrich Hartman, care a adăugat etajul superior și fațada ornamentată cu cariatide, conferind palatului un profil monumental.

După perioada comunistă, palatul a trecut în administrarea statului și ulterior vândut unui dezvoltator imobiliar. Recent, au început lucrările de restaurare și consolidare cu scopul de a transforma clădirea într-un mall de lux. Inițiatorii proiectului vor să păstreze caracteristicile arhitecturale originale ale palatului și să reintegreze în peisajul urban o parte din grădinile istorice.

Puntea dintre prezent și trecut

Acest proiect de restaurare reprezintă o punte între trecutul istoric bogat și viitorul comercial al zonei. Inițiativele de refuncționalizare subliniază un angajament față de menținerea identității culturale a Bucureștiului, în timp ce se adaptează la nevoile contemporane.

Palatul Știrbei este mai mult decât o clădire, este un martor al transformărilor sociale și politice din România. Restaurarea sa aduce speranța că valoarea istorică și estetică a acestui monument va continua să inspire și să educe generațiile viitoare.

 

Autor: redacția RDW

Surse text:

Ivanov, C. (2023, October 31). București: Au început lucrările de restaurare a palatului Știrbei de pe Calea Victoriei. Hotnews.ro. Retrieved April 19, 2024, from https://www.hotnews.ro/stiri-administratie_locala-26646721-bucuresti-inceput-lucrarile-restaurare-palatului-stirbei-calea-victoriei.htm

Redactia (n.d.). Palatul Știrbei, bijuteria arhitecturală ridicată înainte de nașterea României. Historia.ro. Retrieved April 19, 2024, from https://historia.ro/sectiune/general/palatul-stirbei-bijuteria-arhitecturala-ridicata-567985.html#google_vignette

Surse imagini:

N/a. [Imagine Palatul Stirbei] [Photograph]. Hagageurope.com. https://hagageurope.com/portfolio/h-stirbei-palace/

N/a. [Imagine Palatul Stirbei] [Photograph]. Historia.ro. https://historia.ro/sectiune/general/palatul-stirbei-bijuteria-arhitecturala-ridicata-567985.html#google_vignette

Timp renovare

Start - 2018 Finalizare structură - 2020 Finalizare proiect 2022

Contact

Ia legătura cu noi la adresa ingrijiremonumentala@tuio.ro și iți răspundem în cel mai scurt timp.

Sugerează un monument nou


    Relația ta cu obiectivul mai sus menționat

    Prin completarea acestui formular declar că sunt de acord cu Termenii și Condițiile Site-ului, precum și cu prelucrarea datelor personale conform „Politicii de confidentialitate” a Site-ului.