Hotelul renăscut din propria cenușă

Situat în Centrul Istoric al Bucureștiului, Hotelul Concordia a căpătat o importanță crucială în istoria României. Construită în 1852, clădirea a fost scena unde, șapte ani mai târziu, Alexandru Ioan Cuza devenea domn al Principatelor Unite, un punct de cotitură în istoria națiunii.

La începuturile sale, Hotelul Concordia strălucea ca o perlă a arhitecturii bucureștene, găzduind, în cele 90 de camere ale sale, elitele politice și culturale ale vremii. Din păcate, clădirea a trecut prin două incendii majore, în 1884 și 1901, dar a fost de fiecare dată reconstruită, păstrându-și prestigiul și funcțiile diverse, inclusiv ca loc de întâlnire pentru marii industriași și diplomați străini. Cu toate acestea, în perioada comunistă și post-revoluționară, anii și-au pus amprenta asupra clădirii.

Ruina devenită bijuterie

În prezent, datorită eforturilor unei firme private, Hotelul Concordia a fost supus unui proces intens de restaurare. Lucrările au început în 2003 și sunt pe cale de a se încheia. Restaurarea a inclus consolidarea completă a structurii, refacerea fațadelor și a acoperișului, precum și modernizarea utilităților. Tehnologiile moderne au fost folosite pentru a asigura că elementele istorice sunt conservate, iar designul interior și exterior respectă stilul original, adaptat la nevoile contemporane.

În ciuda trecutului tumultuos, dedicarea actualilor proprietari și a arhitecților implicați promite o nouă viață pentru această clădire emblematică, care ar putea servi drept punct focal cultural și istoric în revitalizarea Centrului Istoric al Bucureștiului.

 

Autor: redacția RDW

Surse text:

Ignat, V. (n.d.). Hotel Concordia, clădirea unde s-a pecetluit Unirea Principatelor, salvată din flăcări, îngropată de ignoranţă. Historia.ro. Retrieved April 22, 2024, from https://historia.ro/sectiune/general/hotel-concordia-cladirea-unde-s-a-pecetluit-581791.html#google_vignette

N/a (n.d.). Hotel Concordia. Ro.Wikipedia.org. Retrieved April 22, 2024, from https://ro.wikipedia.org/wiki/Hotel_Concordia

Surse imagini:

N/a. [Imagine Hotel Concordia] [Photograph]. Propatrimonio.org. https://www.propatrimonio.org/concordia-hotel/?lang=en

Băzăvan, M. [Imagine Hotel Concordia] [Photograph]. Romania-Actualitati.ro. https://www.romania-actualitati.ro/galerie/o-noua-viata-pentru-hotelul-concordia-id187837.html

Timp renovare

Start - 2018 Finalizare structură - 2020 Finalizare proiect 2022

Contact

Ia legătura cu noi la adresa ingrijiremonumentala@tuio.ro și iți răspundem în cel mai scurt timp.

Sugerează un monument nou


    Relația ta cu obiectivul mai sus menționat

    Prin completarea acestui formular declar că sunt de acord cu Termenii și Condițiile Site-ului, precum și cu prelucrarea datelor personale conform „Politicii de confidentialitate” a Site-ului.