Dacia One: Arhitectură premiată, pe Calea Victoriei

Dacia One reprezintă una dintre cele mai recente și inovatoare dezvoltări urbane de pe Calea Victoriei, în București. Proiectul este o combinație armonioasă între Casa Cesianu, un monument istoric din secolul XIX, și o extensie modernă, concepută pentru a satisface nevoile urbane actuale. Această reabilitare arhitecturală a fost realizată de STUDIO 10M – Zerva, Croitoru, Medvedovici Arhitecți Asociați, reflectând un dialog armonios între trecut și prezent.

Conexiune cu istoria

Casa Cesianu, clasificată ca monument istoric de clasa B, a fost inițial reședința lui Nicolae Cesianu, apoi a servit diverse funcțiuni, inclusiv ca Legație a Germaniei și sediul Teatrului „Constantin Tănase”. Pentru a fi readusă la gloria de odinioară, clădirea a fost revitalizată printr-o intervenție arhitecturală remarcabilă. Lucrările de restaurare și modernizare au eliminat adăugirile nepotrivite și au redat clădirii valoarea și identitatea inițială.

Proiectul Dacia One a integrat tehnologii moderne și soluții de design inovatoare pentru a asigura conservarea elementelor istorice într-un context urban contemporan. Fațada clădirii noi utilizează placaje minerale și ferestre care evocă tencuiala tradițională, conectând vizual noua structură cu cea istorică. Elementele metalice de factură Art Deco și designul fațadei poligonale creează un dialog vizual între vechi și nou, evidențiind dualitatea și complementaritatea dintre cele două ere arhitecturale.

Un model de urmat

Finalizarea proiectului Dacia One marchează nu doar renașterea unui monument istoric, ci și crearea unui spațiu urban multifuncțional care aduce plus valoare zonei centrale a Bucureștiului. Ansamblul include spații de birouri moderne și zone comerciale, integrându-se perfect în țesutul urban existent. Recunoașterea calității și inovației acestui proiect a fost confirmată prin numeroase premii, inclusiv la Anuala de Arhitectură 2021 și CIJ Awards România.

Dacia One ne arată cum dedicarea, tehnologia avansată și un design sensibil pot transforma și valorifica patrimoniul istoric într-un context urban contemporan. Prin acest proiect, Calea Victoriei își consolidează statutul de arteră culturală și arhitecturală vitală în inima Bucureștiului, oferind un model de urmat în regenerarea urbană.

 

Autor: redacția RDW

Surse text:

N/a (2021, November 1). Dacia One, istorie și viitor. Blog.Alukoenigstahl.at. Retrieved April 19, 2024, from https://blog.alukoenigstahl.at/ro/dacia-one-office/

Zota, A. (2022, March 21). Dacia One: Un nou reper urban pe Calea Victoriei. Igloo.ro. Retrieved April 19, 2024, from https://www.igloo.ro/dacia-one-un-nou-reper-urban-pe-calea-victoriei/

Sursă imagini:

N/a. [Imagine Dacia One] [Photograph]. Igloo.ro. https://www.igloo.ro/dacia-one-un-nou-reper-urban-pe-calea-victoriei/

Timp renovare

Start - 2018 Finalizare structură - 2020 Finalizare proiect 2022

Contact

Ia legătura cu noi la adresa ingrijiremonumentala@tuio.ro și iți răspundem în cel mai scurt timp.

Sugerează un monument nou


    Relația ta cu obiectivul mai sus menționat

    Prin completarea acestui formular declar că sunt de acord cu Termenii și Condițiile Site-ului, precum și cu prelucrarea datelor personale conform „Politicii de confidentialitate” a Site-ului.