Casa cu Geamuri Bombate și descoperiri miraculoase

Casa cu Geamuri Bombate, situată într-un cartier istoric al Bucureștiului, între Calea Moșilor și Calea Călărași, reprezintă o amprentă distinctă a perioadei sale. Cunoscută pentru elementul său arhitectural unic – geamurile bombate, aduse din Viena – clădirea a fost martoră la multe evenimente istorice, printre altele servind și ca reședință pentru savantul Nicolae Paulescu, descoperitorul insulinei.

Locul unde știința e ca acasă

Construită în anul 1861 de către negustorul Petrache Dancovici, Casa cu Geamuri Bombate reflectă prosperitatea Bucureștiului de la sfârșitul secolului al XIX-lea. Dancovici, un om de afaceri influent, a fost cunoscut pentru contribuțiile sale atât în comerț cât și în politică. După moartea sa, casa a fost moștenită de nepotul său, Nicolae Paulescu, cel care a adus un nou val de prestigiu locuinței prin realizările sale în medicină și prin cercetările sale revoluționare legate de tratamentul diabetului.

Recent, Casa cu Geamuri Bombate a trecut printr-un amplu proces de restaurare sub îndrumarea arhitectului Andrei Atanasiu și a echipei Abral Art Product, reușind să readucă la viață frumusețea originală a locuinței. Restaurarea a implicat o atenție minuțioasă la detalii, cum ar fi refacerea vitraliilor, sobelor ornamentale și a coșurilor de fum, păstrând în același timp elementele arhitecturale autentice precum tâmplăria originală cu geamuri bombate.

Un nou capitol

Transformarea acestei clădiri în muzeu marchează un nou capitol în istoria sa. Dedicația doamnei Anca Vlad în conservarea patrimoniului cultural și în promovarea științei prin acest proiect este evidentă. Casa nu doar că își va continua tradiția de centru cultural și educațional, dar va servi și ca punct de reper pentru inițiativele de conservare arhitecturală în România.

 

Autor: redacția RDW

Surse text:

Dohotariu, A. (2024, January 22). A înviat Casa cu Geamuri Bombate, unicat de arhitectură veche. Surpriză: Prin ferestre se vede tot, sticla nu e opacă, așa cum umbla vorba prin București | INTERVIU. B365.ro. Retrieved April 22, 2024, from https://b365.ro/a-inviat-casa-cu-geamuri-bombate-unicat-de-arhitectura-veche-surpriza-prin-ferestre-se-vede-tot-sticla-nu-e-opaca-asa-cum-umbla-vorba-prin-bucuresti-interviu-520708/

Bucurestii Vechi Si Noi (2014, September 9). Casa cu Geamuri Bombate, unde a locuit savantul Nicolae Păulescu, salvată și transformată în muzeu. B365.ro. Retrieved April 22, 2024, from https://b365.ro/a-inviat-casa-cu-geamuri-bombate-unicat-de-arhitectura-veche-surpriza-prin-ferestre-se-vede-tot-sticla-nu-e-opaca-asa-cum-umbla-vorba-prin-bucuresti-interviu-520708/

Sursă imagini:

N/a. [Imagine Casa Geamuri Bombate] [Photograph]. Uar-Bna.ro. https://www.uar-bna.ro/2023/proiecte/397/

Timp renovare

Start - 2018 Finalizare structură - 2020 Finalizare proiect 2022

Contact

Ia legătura cu noi la adresa ingrijiremonumentala@tuio.ro și iți răspundem în cel mai scurt timp.

Sugerează un monument nou


    Relația ta cu obiectivul mai sus menționat

    Prin completarea acestui formular declar că sunt de acord cu Termenii și Condițiile Site-ului, precum și cu prelucrarea datelor personale conform „Politicii de confidentialitate” a Site-ului.