Casa Braikoff: Bijuteria de lângă Ateneu

Pe strada Episcopiei, colț cu George Clemenceau, se ridică un monument istoric impresionant. Casa Braikoff, inițial proprietatea industriașului olandez Jean Braikoff, a fost proiectată de arhitectul elvețian John Elisée Berthet la sfârșitul secolului al XIX-lea. Acum cunoscută sub numele de One Athénée, clădirea se pregătește să intre într-o nouă eră, cu planuri ambițioase de restaurare inițiate de dezvoltatorul One United Properties.

De la justiție la modă

Clădirea a fost construită în anul 1891, într-un stil arhitectural diferit de toate clădirile din jur, mai ales forma distinctă de V. Planul includea subsol, parter, două etaje și o mansardă ornamentală, iar decorul exterior era bogat în busturi, vase antice și elemente vegetale. La fel de impresionant, interiorul avea plafoane pictate și casetoane ornamentate cu stucaturi. De-a lungul anilor, a găzduit instituții prestigioase precum Ministerul Justiției și Institutul de Modă IMOD.

Fosta Casă Braikoff, azi numită One Athénée, se află sub un plan meticulos de restaurare după ce a fost achiziționată de One United Properties, proces menit să-i readucă la viață farmecul original. Lucrările de restaurare includ refacerea cupolei impunătoare și amenajarea spațiului pentru un centru comercial exclusivist și zece apartamente de lux.

Fiecare detaliu contează

Restaurarea clădirii One Athénée își propune să păstreze și să protejeze elementele artistice originale, cum ar fi picturile de pe plafoane. Dezvoltatorul One United Properties a inițiat un ambițios proiect de restaurare pentru a-i reda clădirii strălucirea de pe vremuri, cu o valoare brută de dezvoltare de 24 de milioane de euro. Anul 2021 și achiziția acestui imobil cu o istorie atât de bogată a marcat o nouă etapă în istoria companiei, deoarece aceasta a investit pentru prima oară în restaurarea unui monument istoric. 

Radu Neacșu, director de proiect, descrie procesul meticulos de restaurare: 

„Fiecare element arhitectural se tratează diferit, astfel încât împreună cu echipa de arhitecți și experți de monumente istorice ne întâlnim, analizăm, facem programul de restaurare. Se identifică fiecare element în parte și este un program specific de restaurare.”

Echipa de arhitecți și experți colaborează pentru a asigura că fiecare aspect al restaurării este tratat cu maximă atenție și respect față de istoria și arhitectura originală. Un exemplu cu adevărat pozitiv și o clădire unică, pe care atât bucureștenii, cât și turiștii, sunt nerăbdători să o admire în toată măiestria ei.

 

Autor: redacția RDW

Surse text:

N/a (n.d.). Casa Braikoff. Ganditinromania.ro. Retrieved April 19, 2024, from https://ganditinromania.ro/patrimonium-detalii/12/casa-braikoff

Andreescu, M. (2023, February 6). Casa Braikoff, fostul hotel Muntenia, Palatul Știrbei și alte bijuterii de patrimoniu ale vechiului București. Cine investește milioane pentru a le reda strălucirea. B365.ro. Retrieved April 19, 2024, from https://b365.ro/casa-braikoff-fostul-hotel-muntenia-palatul-stirbei-si-alte-bijuterii-de-patrimoniu-ale-vechiului-bucuresti-cine-investeste-milioane-pentru-a-le-reda-stralucirea-497853/

Sursă imagini:

N/a. [Imagine One Athenee] [Photograph]. One.ro. https://www.one.ro/en/one-athenee/

Timp renovare

Start - 2018 Finalizare structură - 2020 Finalizare proiect 2022

Contact

Ia legătura cu noi la adresa ingrijiremonumentala@tuio.ro și iți răspundem în cel mai scurt timp.

Sugerează un monument nou


    Relația ta cu obiectivul mai sus menționat

    Prin completarea acestui formular declar că sunt de acord cu Termenii și Condițiile Site-ului, precum și cu prelucrarea datelor personale conform „Politicii de confidentialitate” a Site-ului.