Caru’ cu Bere: Hanul preferat al bucureștenilor

Caru’ cu Bere, cel mai vechi restaurant al capitalei, și-a început povestea în urmă cu 130 de ani. Clădirea istorică, situată în centru, pe strada Stavropoleos, este cunoscută nu doar pentru arhitectura neogotică impresionantă, dar și ca punct de întâlnire pentru personalități marcante din istoria României.

Caru’ cu Bere a fost fondat de Ion Căbășanu, un ardelean cu o viziune antreprenorială remarcabilă, care a reușit să transforme un simplu han într-un loc de referință pentru comunitate. Restaurantul actual a fost construit între anii 1897 și 1899, și a devenit repede faimos pentru berea de calitate și atmosfera vibrantă.

Loc de inspirație pentru scriitori

Istoria „Carului” este strâns legată de familia Mircea, care a preluat afacerile în urma fondatorului. Nicolae Mircea, unul dintre urmașii direcți, a fost figura centrală care a continuat tradiția de ospitalitate și calitate. Prin dedicația sa, restaurantul a rămas mereu un loc iubit atât de localnici, cât și de vizitatori. În perioada dintre războaie, Caru’ cu Bere a devenit un centru cultural și social, unde personalități marcante, precum George Coșbuc și Octavian Goga și-au petrecut timpul discutând și creând, în timp ce savurau specialitățile casei.

Recent, Caru’ cu Bere a trecut prin mai multe faze de restaurare, care au subliniat angajamentul proprietarilor față de conservarea patrimoniului arhitectural. Atât la exterior, cât și la interior, restaurarea a rămas fidelă stilului neogotic. Elementele originale, precum vitralii, mozaicuri și picturi, au fost meticulos restaurate de artiști recunoscuți, pentru a menține personalitateaca clădirii.

Simbol al rezistenței

Perspectiva de viitor pentru Caru’ cu Bere este una plină de promisiuni. Continuarea lucrărilor de restaurare ale fațadei și consolidarea structurii clădirii sunt planificate să se desfășoare în următorii ani, cu scopul de a reintroduce spațiile superioare în circuitul public. Proprietarii actuali își propun să păstreze spiritul original al restaurantului, oferind în același timp o experiență modernă și accesibilă pentru toți vizitatorii.

Caru’ cu Bere nu este doar un restaurant, ci un simbol al rezistenței și adaptabilității culturii românești. Continuând să servească clienți din toate colțurile lumii, își reafirmă locul de seamă în inima Bucureștiului.

 

Autor: redacția RDW

Surse text:

(2010, January 14). Povestea restaurantului in care au mancat la aceeasi masa George Cosbuc, Demi Moore si Rolling Stones: Caru’ cu Bere, beraria construita prin credit ipotecar care incaseaza peste 5 mil. Euro pe an. Zf.ro. Retrieved April 19, 2024, from https://www.zf.ro/companii/povestea-restaurantului-in-care-au-mancat-la-aceeasi-masa-george-cosbuc-demi-moore-si-rolling-stones-caru-cu-bere-beraria-construita-prin-credit-ipotecar-care-incaseaza-peste-5-mil-euro-pe-an-5326852

Ungureanu, A. (2021, May 25). Caru cu bere – povestea fascinantă a celui mai vechi restaurant din Capitală. Zf.ro. Retrieved April 19, 2024, from https://www.zf.ro/companii/povestea-restaurantului-in-care-au-mancat-la-aceeasi-masa-george-cosbuc-demi-moore-si-rolling-stones-caru-cu-bere-beraria-construita-prin-credit-ipotecar-care-incaseaza-peste-5-mil-euro-pe-an-5326852

(n.d.). Caru cu bere – povestea fascinantă a celui mai vechi restaurant din Capitală. Carucubere.ro. Retrieved April 19, 2024, from https://www.carucubere.ro/istoric/monument-de-arhitectura/

Surse imagini:

[Imagine Caru’ cu Bere] [Photograph]. Ro.Wikipedia.org. https://ro.wikipedia.org/wiki/Caru%27_cu_Bere

[Imagine Caru’ cu Bere] [Photograph]. Bucurestiivechisinoi.ro. https://bucurestiivechisinoi.ro/2010/07/caru-cu-bere-arhitect-siegfried-kofczinsky-grafiat-in-fel-si-chip/

Timp renovare

Start - 2018 Finalizare structură - 2020 Finalizare proiect 2022

Contact

Ia legătura cu noi la adresa ingrijiremonumentala@tuio.ro și iți răspundem în cel mai scurt timp.

Sugerează un monument nou


    Relația ta cu obiectivul mai sus menționat

    Prin completarea acestui formular declar că sunt de acord cu Termenii și Condițiile Site-ului, precum și cu prelucrarea datelor personale conform „Politicii de confidentialitate” a Site-ului.