Interviu cu arhitectul Vlad Baloșin, despre Casa din Bulevardul Lascăr Catargiu 48

Am stat de vorbă cu Vlad Baloșin, omul din spatele METRIK Architecture. Creativul arhitect ne-a vorbit despre importanța restaurării Casei din Bulevardul Lascăr Catargiu 48.

 

Ce ne puteți spune despre trecutul clădirii?

Vlad Baloșin: Clădirea a fost construită în 1930. A fost ridicată pe parcursul mai multor decenii începând cu prima jumătate a secolului XX. A fost consolidată în două etape. Funcțiunea inițială nu este cunoscută însă recent clădirea a adăpostit spații de birouri. 

 

Care a fost parcursul clădirii, cum a fost modificată de-a lungul timpului, atât arhitectural cât și scopul / destinația ei.

V.B.: Asupra construcției s-a intervenit din punctul de vedere al planimetriei, renunțându-se la o scară secundară de acces și reconfigurându-se spațiile interioare. Volumetric au apărut modificări la nivelul acoperișului iar terasa exterioară de la etajul 1 a devenit spațiu interior. 

 

Ce face clădirea valoroasă din punct de vedere arhitectural?

V.B.: Detaliile de fațadă, contrastul cromatic, poziționarea în cadrul orașului, vechimea și elementele unice ale stilului neogotic regăsite în compoziția arhitecturală. 

 

Ce face clădirea valoroasă pentru oraș și comunitate?

V.B.: Aparține stilului interbelic, datorită poziționării sale are un potențial comercial imens, oferă continuitate întregii “atmosfere” de pe Bulevardul Lascar Catargiu. 

 

Ce ne puteți spune despre prezentul / viitorul clădirii? În ce constă restaurarea / modernizarea / consolidarea?

V.B.: Lucrări de reparații ale fațadei fără afectarea elementelor autentice (vopsire și înlocuire tâmplărie), reparații ale învelitorii, teraselor și trotuarului. La interior, înlocuirea finisajelor și tâmplăriei, recompartimentări nestructurale demontabile cu materiale ușoare, reparații si înlocuirea instalației existente, intervenții pentru implementarea măsurilor legale pentru prevenirea și stingerea incendiilor.

 

Ce provocări specifice prezintă clădirea?

V.B.: Diversitatea diferențelor de înălțime între spații precum și etajele intermediare dintre etajele principale ale construcției, intervențiile multiple de-a lungul anilor asupra compartimentarilor și ale structurii, și starea precară a șarpantei și a acoperișului.

 

Ce destinație / utilizare este ideală pentru clădire, după finalizarea lucrărilor?

V.B.: De tip comercial sau office.

 

Ce rol joacă tehnologia modernă într-o lucrare de îngrijire a unei astfel de clădiri?

V.B.: Tehnologia ne ajuta în toate etapele unui proiect, de la soft-urile la care avem acces pentru a măsura, scana și proiecta cat mai în detaliu posibil, până la sistemele și utilajele de ultima generație ne ajută să intervenim uneori cu foarte multă exactitate pentru a limita riscul complicațiilor.

 

De ce e important și cât de greu este să păstrăm designul original al acestor clădiri? Cum se îmbină trecutul cu prezentul? 

V.B.: Clădirile istorice reprezintă o fereastră către trecut. Ele sunt o parte din noi și fac parte din identitatea noastra. Au o semnificație culturală importantă pentru că putem învăța despre viața din trecut. Intervențiile pe existent oferă oportunitatea abordării unei situații unice din punct de vedere arhitectural, rezultatul final apărând în urma unui efort de fuziune între diversitatea generată în timp si condițiile unei proiectări contemporane. 

 

Ce înseamnă să te dedici unui astfel de proiect?

V.B.: Suntem întotdeauna încântați să lucrăm la un astfel de proiect chiar dacă sunt printre cele mai dificile și complexe, însă o facem pentru ca simțim că ajutăm cu adevărat orașul, comunitatea si reprezinta o oportunitate pentru noi sa învățăm ceva nou.

 

Care sunt sacrificiile pe care un asemenea proiect le cere, când vine vorba de efort, cost, timp?

V.B.: Lucrările de restaurare sunt întotdeauna complexe însă acesta este și farmecul lor; proiectele presupun multă pregătire și atenție în toate etapele proiectului, uneori tind sa dureze poate mai mult pentru ca toate intervențiile sunt mai precaute iar marjele de eroare sunt mai mici.

 

Cum putem stimula înmulțirea proiectelor de îngrijire a clădirilor cu valoare arhitecturală din București? Ce impact poate avea promovarea exemplelor de succes în rândul publicului?

V.B.: Pentru noi arhitecții, sunt o cale de a promova buna practică și pot avea un rol de ghid pentru alte proiecte. Pentru public, sunt un mijloc de a dovedi ca nu suntem indiferenți, ne pasa de trecut, ne pasă de mediul în care trăim și facem eforturi să-l îmbunătățim.

Contact

Ia legătura cu noi la adresa ingrijiremonumentala@tuio.ro și iți răspundem în cel mai scurt timp.

Sugerează un monument nou


    Relația ta cu obiectivul mai sus menționat

    Prin completarea acestui formular declar că sunt de acord cu Termenii și Condițiile Site-ului, precum și cu prelucrarea datelor personale conform „Politicii de confidentialitate” a Site-ului.